Welkom
 • Dé referentie voor lifestyle & spiritualiteit in B & NL
 • Al jouw spirituele snuisterijen vind je bij Para-Astro
 • Al 30 jaar een vaste waarde inzake spirituele diensten
 • Bezoek ons op de Spirituele Expo's
 • Nood aan advies? Bel, mail of chat via de astrolijn

Gratis artikels

Chakra & healing

Als de chakra?s goed werken is ons lichaam in evenwicht. Maar wat nu als er ??n of meerdere chakra?s zodanig uit balans zijn dat de voorgaande adviezen niet werken? Hieronder leg ik kort uit welke methodes er zijn om je chakra?s weer in balans te krijgen.

Lifestyle foto: chakra & healing

Wat zijn chakra’s?

Naast je bloedbaan, lymfebaan en zenuwbaan loopt er nog een baan door je lichaam. Deze voorziet alle organen van energie. De knooppunten of splitsingen in deze baan worden chakra’s oftewel wielen genoemd. Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Het zou ideaal zijn als alle chakra’s open zouden zijn en even actief, want dat zou betekenen dat je lichamelijk en geestelijk in balans bent. Helaas is dit meestal niet zo. Soms zijn chakra’s niet actief genoeg waardoor blokkades in de energie ontstaan en om dit te compenseren worden andere chakra’s juist overactief. Er zijn technieken om de chakra’s te stimuleren en hun werking in evenwicht te brengen.

Soorten chakra’s

Er zijn zeven soorten chakra’s.

1e Chakra: Het Stuitchakra

eerste chakraHet wortel- of stuitchakra geeft ons een basis en fundament en zorgt ervoor dat we stevig met de voeten op de aarde blijven staan. Het wortelchakra houdt verband met het zich thuis voelen en aanwezig zijn in situaties en in het hier en nu. De energie verzorgt het gebied van de tanden, botten en nagels. Maar ook van de  armen, benen, darmen en anus. Als het wortelchakra open staat, dan kun je je ideeën omzetten in daden. Dit chakra staat voor geruststelling in de basisbehoeften veiligheid en financiële zekerheid. Persoonlijke grenzen aangeven behoort eveneens bij dit chakra.

Advies bij energiestoring

Te weinig actief: eet, drink en denk rood. Draag rood op je onderlichaam en doe “aardse” dingen zoals werken in de tuin en met je blote voeten door het zand lopen.

Overactief: zoek de kleur op waar je een aversie tegen hebt en ga voorzichtig proberen deze in te voegen in je dagelijks leven. Bezigheden als meditatie en het lezen van sprookjes boeken zijn ook gunstig.

2e Chakra: Het Sekschakra

tweede chakraDit chakra staat voor emotie en seksualiteit. De energie verzorgt het gebied van de geslachtsorganen, nieren, blaas en het bekken. Als dit chakra open staat, kun je je emoties vrij laten gaan en uiten zonder over-emotioneel te worden. Je staat open voor intimiteit en bent gepassioneerd en levendig. Je weet wat je wilt. Levensvreugde en creativiteit vinden de basis in dit chakra en ook een gezonde omgang met seksualiteit: hartstocht en emoties worden niet onderdrukt, maar geuit. Indien het sekschakra open staat, dan kun je je creativiteit geheel tot uitdrukking brengen. Zelfverzekerdheid, vitaliteit en levenslust duiden erop dat dit chakra geactiveerd is.

Advies bij energiestoring

Te weinig actief: ga met oranje aan de slag, eet sinaasappelen, maak contact met je buik, zoek ontspanning en draag comfortabele, maar mooie lingerie. Koop daarnaast regelmatig iets moois voor jezelf, wat je in laat pakken als een cadeautje.

Overactief: lees boeken over geestelijke ontwikkeling en de maatschappelijke problemen. Draag eens een kleur die je niet mooi vindt, of gebruik de kleur om je hierop te focussen.

3e Chakra: De Zonnevlecht chakra

derde chakraIn dit chakra staat het ego centraal. Hier draait het om zaken als wilskracht en zelfvertrouwen. De energie verzorgt het gebied van buik, onderrug, maag, galblaas, lever en milt. Maar ook het autonome zenuwstelsel. Is je chakra open dan heb je genoeg zelfwaardering en kun je spontaan reageren en voel je dat je jezelf onder controle hebt. Daarnaast staat dit chakra voor onze verbondenheid met andere mensen en voor het diep innerlijk weten dat je een unieke plaats in het universum hebt. Dit chakra is de zetel van eigenwaarde en een sterk ik-gevoel, wat nodig is om zelfverzekerd door het leven te gaan.

Advies bij energiestoring

Te weinig actief: zoek de zon of het daglicht op, probeer leuke dingen te vinden waar je actief in wilt zijn, ga sporten, verf (of verlicht) je huis mooi geel. Kijk ook eens naar je voedsel patroon.

Overactief: draag of gebruik de kleur rood of paars in je omgeving en in je voedsel. Ga eens vrijwilligerswerk zoeken, waar geduld bij nodig is. Kijk goed naar alles waar TE voor staat en probeer dat in balans te brengen door het tegenovergestelde te gaan uitproberen. Probeer het vertrouwen te krijgen dat alles ook wel goed gaat als jij er niet verantwoordelijk voor bent.

4e Chakra: Het Hartchakra

vierde chakraHet hartchakra staat voor liefde, menselijkheid, geborgenheid en affectie. Verzorgt energie voor: hart, bovenrug, ribbenkast, borst, huid, circulatiesysteem en de longen. Als dit chakra open, is ben je meelevend en vriendelijk en in staat harmonieuze relaties aan te gaan. Liefde voor jezelf en je omgeving staan centraal in dit chakra. Het zorgt voor een liefdevol en ondersteunend contact met de ander.Advies bij energiestoring

Te weinig actief: wordt lid van een club of zoek op andere manieren contact met mensen. Als het mogelijk is, neem een huisdier die je kunt knuffelen en verzorgen. Draag groen (vooral op je hart streek) en trek de natuur in.

Overactief: onderneem zelfstandige activiteiten, hou een dagboek bij en lees die ook eens kritisch terug, luister of lees levensverhalen van andere mensen. Kijk naar “zielige” films.

5e Chakra: Het Keelchakra

vijfde chakraMet een goed geopend keelchakra kun je jezelf uitdrukken, letterlijk of op artistiek gebied. De verantwoordelijkheid nemen voor je persoonlijke behoeften vindt zijn oorsprong in het keelchakra. Dit chakra verbindt het hartcentrum met het 3e oog en is hiermee de bemiddelaar tussen voelen en denken. Verzorgt de energie van de bovenste luchtwegen, stembanden, keel, kaak, je schildklier, stem en je nekwervels.Advies bij energiestoring

Te weinig actief: doe een cursus “spreken in het openbaar” en ga daarmee oefenen. Ga schilderen, boetseren of mandala’s tekenen. Maak eens een serie afspraken met vrienden of vriendinnen en probeer dan te discussiëren over iets dat jou aanspreekt. Draag veel blauw en eet bij voorkeur van blauwe borden.

Overactief: Leun eens achterover en kijk alleen maar naar je omgeving. Wat zie je? Wat voor kleuren dragen de mensen om je heen? Wat ervaar je als je kijkt? Wat hoor je? Neem alles in je op en schrijf het eventueel daarna op! Ga sporten doen, waarbij competitie niet belangrijk is.

6e Chakra: Het 3e Oog/Voorhoofdchakra

zesde chakraIntuïtie en fantaseren, inzicht en voorstellingsvermogen horen thuis in dit chakra. Ook alles wat niet binnenkomt via je vijf gebruikelijke zintuigen, maar via je 6e zintuig, zoals helder weten, helder voelen, helder zien, helder ruiken en helder proeven. Dit chakra verzorgt de energie voor het gelaat, ogen, neus, kleine hersenen en de hypofyse. Ze is de verbinding met de geestelijke wereld en intuïtieve kennis.


Advies bij energiestoring

Te weinig actief: draag of omgeef je met de kleur van dit chakra. Ga puzzelen of doe andere hersen- en geheugenspelletjes. Zet mooie zachte muziek op. Ga eens in een mooie omgeving op vakantie en zoek de elfjes en kabouters op. Brand kaarsen en lekkere wierook!

Overactief: draag of omgeef jezelf met kleuren van de onderste chakra’s en loop met je blote voeten door het gras. Zorg ervoor dat je oefeningen en bezigheden uitzoekt die je in contact brengen met de aarde en met je omgeving. Als je een sport wilt beoefenen zouden tai chi  en aikido een goede optie zijn. Wees voorzichtig met alcohol en spannende films/boeken, vooral vlak voor je naar bed gaat.

7e Chakra: Het Kruinchakra

zevende chakraDit chakra verbindt de mens met zijn spiritualiteit en verlichting. De kruinchakra staat voor wijsheid en één zijn met de wereld. Verzorgt de energie voor de hersenen en schedel. Als dit chakra open is, ben je onbevooroordeeld en je bewust van jezelf en de wereld om je heen.

 Advies bij energiestoring

Te weinig actief: Lees of kijk eens terug naar alle levenslessen en probeer de ervaringen vast te houden in je geheugen. Lees boeken over je gidsen of engelen en probeer ze in je nabijheid te voelen. Steek elke avond een witte kaars aan en vraag om steun en leiding op je weg. Vermijd zoveel mogelijk stress om aardse zaken, zoals geld en goederen.

Overactief: Als je veel bezig was met zaken als pendelen, tarot, enzovoorts: stop daar dan mee. Als je geestverruimende of verdovende middelen gebruikt, probeer een alternatief hiervoor te vinden. Ga je bezig houden met aardse zaken. Werk je administratie bij, vul je belastingformulieren in. Ga de tuin in en snoei je planten of trek het onkruid weg. Of maak van je balkon een kruiden tuin.


Chakramassage

Tijdens een chakramassage richt je jezelf op het bewust worden van de levensenergie. De levensenergie stroomt door het lichaam via een voor ons oog onzichtbaar circulatiesysteem. Onze gezondheid, fysieke- en spirituele ontwikkeling zijn afhankelijk van onze chakra’s. Bij stagnatie in één of meerdere van onze chakra’s raakt de doorvoer geblokkeerd en voelen we ons niet in balans.

De chakramassage wordt doorgaans uitgevoerd met massage olie, die speciaal voor chakramassage is ontwikkeld. De chakra oliën zijn specifieke melanges. Meestal wordt voor elke chakra een andere melange gebruikt. Hierdoor is het effect op de desbetreffende chakra groter en zal het helpen om de chakra’s harmonieuzer te laten functioneren. Op deze manier wordt elke chakra beter gestimuleerd en kunnen bijbehorende talenten beter worden ontwikkeld.

Andere methodes

Je kunt ook met behulp van chakra meditatie de balans herstellen. Een typisch chakra meditatie zal beginnen bij de basis chakra en eindigen bij de kruin chakra. Je duikt als het ware in elke chakra en merkt hoe de chakra aanvoelt. Door het gevoel (en dus de staat van de chakra op dat moment) te accepteren en je chakra te omgeven met jouw liefde en aandacht, herstel je het energetische evenwicht van die chakra.Je creëert op deze manier een ontspannen en energierijk gevoel. Deze vorm van meditatie vereist wel een bepaalde ervaring met het kunnen visualiseren. Overigens hoort er bij iedere chakra een andere houding en specifieke klank die je zachtjes zingt tijdens de meditatie

irma-kupershoek-website


Liefs,

Irma Kurpershoek

www.tarotennumerologie.wordpress.com


Volg ons op:

Maandblad voor spiritualiteit & lifestyle

Dé referentie voor astrologie en well-being in de Benelux

Para-Astro magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • E. Vanooteghem
 • Marie Heslenfeld
 • Ingrid Terryn
 • Isabelle Lambrecht
 • Yves Polet
 • Mireille Devos
 • Mena
 • Annemie

Gezondheid is het grootste geschenk, het kennen van jezelf is het begin van alle wijsheid.

Aristoteles