Welkom
 • Dé referentie voor lifestyle & spiritualiteit in B & NL
 • Al jouw spirituele snuisterijen vind je bij Para-Astro
 • Al 30 jaar een vaste waarde inzake spirituele diensten
 • Bezoek ons op de Spirituele Expo's
 • Nood aan advies? Bel, mail of chat via de astrolijn

Gratis artikels

De Grove Den (Pinus Sylvestris)

Met kerst versieren wij de kerstboom met kleurrijke ballen. We zijn het zo gewoon en we staan er verder niet bij stil dat deze ballen ook en vooral een symbolische betekenis hebben. Zilver staat voor de maan, terwijl goud met de zon wordt geassocieerd. De dennenappels zelf staan symbool voor vruchtbaarheid, terwijl de groene takken het eeuwige leven vertegenwoordigen.

Lifestyle foto: de grove den (pinus sylvestris)

Je hebt vast wel eens in een bos vol dennenbomen gelopen en de heerlijk frisse lucht ervan opgesnoven. En de afgevallen dennennaalden gaven je ongetwijfeld een heel aparte gewaarwording, een gevoel van intense verbondenheid met de aarde.

Het doet iets met je longen, het schenkt je energie dankzij de zuurstof, en het is ontspannend tegelijk. De dennenboom kan 30 tot 40 meter hoog worden. Het is vaak moeilijk om een den van een spar te onderscheiden. Bij de den vormen de naalden een duo. De letter D die 'den' en 'duo' gemeen hebben, is hier het ezelsbruggetje. De grove den wordt het meest gebruikt bij klachten van de luchtwegen.

grove-den

Hildegard von Bingen beschouwde alle soorten naaldbomen als heilzaam voor de mens. In de grote steden in Noorwegen en Zweden zijn veel dennenbomen aangeplant om de lucht te zuiveren. In de Bachbloesemset bevindt zich eveneens den (Pine). De Pine bloesemremedie is uitermate geschikt bij mensen die last hebben van schuldgevoel, van zelfkritiek of die zichzelf waardeloos voelen en die te veel van zichzelf eisen.

In de Amerikaanse staat Washington leeft sinds 1991 een oorlogsveteraan in het Hoh-regenwoud, die zijn tanden poetst met dennenappels. Bij de indianen werden de dennennaalden gebruikt om de matrassen te vullen en om het ongedierte weg te houden.
In de prehistorie waren de naalden een bron van vitamine C. In de 19de eeuw werd de den aangeplant omdat het hout geschikt was als stuthout in de gangen van de steenkolenmijnen. Het hout was bij de Grieken al geliefd en werd gebruikt bij het bouwen van huizen en schepen. Dit hout kennen we nu onder de naam 'grenen'. Nog steeds wordt dennenhout gebruikt voor meubels, kozijnen, deuren en drempels. De jonge scheuten van de boom dienden om bier te brouwen. Tijdens rituelen worden de takken in brand gestoken om heksen en andere duistere energieën te verjagen. Als je een dennenappel buiten aan een touwtje hangt, merk je aan de schubben welk weer het wordt. Openstaande schubben betekent mooi weer, maar van zodra ze dicht gaan, is er regen op komst.

Een beschadigde dennenboom maakt hars aan om zijn bast te helen. Dit hars komt dan vrij en door de grillen van de natuur wordt het barnsteen. Barnsteen wordt ook wel 'brandsteen' genoemd, omdat het brandbaar is en van zodra het gaat branden, ruik je het hars. De tabaksindustrie vervaardigt pijpen waarvan de mondstukken uit barnsteen bestaan. Van hars wordt eveneens terpentijn gemaakt, dat gebruikt wordt in de verfindustrie. Heel lang geleden werd het zelfs als brandstof gebruikt. In het oude Egypte diende terpentijnolie voor het mummificeren. De etherische olie hiervan is antibacterieel en antiviraal. Bovendien verdrijft de olie insecten als je ze in een brandertje verdampt. Voor het aanwenden van terpentijn als etherische olie doe je er goed aan een aromatherapeut in te schakelen. De olie mag in geen geval worden gebruikt tijdens de zwangerschap en ook niet bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Barnsteen is de nationale steen van Denemarken. De Romeinen en Grieken droegen barnstenen om hun nek om boze geesten te verjagen en ingeval van klachten ter hoogte van de luchtwegen. De steen was onder andere in de Bronstijd een belangrijk ruilmiddel.
Barnsteen is nog altijd heel populair, vooral dankzij zijn geneeskrachtige werking. Hij heeft een gunstig effect op de schildklier. Hij mag gebruikt worden om het evenwicht van de chakra’s te herstellen, maar hij is vooral helend voor de zonnevlecht. Bij spijsverteringsklachten moet je eens barnsteen in een kan met water doen en regelmatig van het water drinken. Barnsteen verlicht de pijn bij baby’s die tandjes krijgen. En in Duitsland is het heel normaal dat honden kettingen van barnsteen dragen tegen vlooien en teken. Barnsteen brengt zon en warmte in je leven.

Terug naar de den nu. De etherische olie van de den helpt bij: klachten van de luchtwegen, zwakte, weinig energie, koude, nieraandoeningen, te weinig seksuele energie, spier- en gewrichtsklachten. Bovendien verhoogt de olie het concentratievermogen, ze maakt blokkades los en zorgt op die manier voor een betere doorstroming, zowel op lichamelijk als geestelijk niveau. 

De boodschap de van de den is: laat los!

Vroeger diende de schors van de den om er brood van te bakken. Vandaag de dag is dit weer in opmars, want het brood is bijzonder rijk aan vitamine C , vezels, mineralen en anti-oxidanten en bovendien helpt het het cholesterolgehalte te doen dalen. En wat te denken van de pijnboompitten? Er bestaan meer dan twintig soorten dennen die pijnboompitten leveren. Zij zijn een bron van vitamines, mineralen, eiwitten en essentiële olie, maar ze bevatten tevens jodium en zijn daardoor geschikt bij een traag werkende schildklier. Verder is er ook pijnboompittenolie en pijnboompittenroom in de handel.

In april en mei kan je de knoppen van de den plukken en hiermee kan je allerlei leuke dingen doen, zoals dennenknopsiroop maken, dennenknoppen in honing leggen en dan drie maanden wachten totdat de honing van de kracht ervan is doordrongen. Je kunt de knoppen gebruiken voor een verzachtend voetbad, maar je kunt er ook lekkere thee van maken.

Van de dennenappels kan je prachtige kransen maken of een slinger als guirlande. Of hang buiten wat dennenappels die als weermeter functioneren, want, zoals vermeld, kan je aan de schubben zien of het al dan niet zal regenen.


Graag geven we hierbij nog het recept van een lekkere dennenappellikeur:

Gebruik hiervoor een literfles die je kunt afsluiten. Vul de fles met een halve liter jenever of wodka, voeg hierbij 10 schoongemaakte dennenappels die geoogst zijn in juni en daarbij 80 gram bruine basterdsuiker. Roer dit alles goed door elkaar, sluit de fles zorgvuldig en laat die een maand in een donkere kast staan. Schud de likeur af en toe eens tijdens de periode dat hij in de kast staat. Na een maand giet je het mengsel af en heb je een heerlijke likeur.

Je ziet dat het niet overdreven is te zeggen dat de den heel wat te bieden heeft.

likeur

Artikel gepubliceerd in maandblad Para-Astro december 2015 - Te koop bij je favoriete dagbladhandelaar in Belgie & Nederland of via www.para-astro.be

Stella Sikkens
www.stellalichtwerker.nl

Volg ons op:

Maandblad voor spiritualiteit & lifestyle

Dé referentie voor astrologie en well-being in de Benelux

Para-Astro magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • E. Vanooteghem
 • Marie Heslenfeld
 • Ingrid Terryn
 • Isabelle Lambrecht
 • Yves Polet
 • Mireille Devos
 • Mena
 • Annemie

Liefde is de afwezigheid van beoordeling.

Dalai Lama