Welkom
 • Dé referentie voor lifestyle & spiritualiteit in B & NL
 • Al jouw spirituele snuisterijen vind je bij Para-Astro
 • Al 30 jaar een vaste waarde inzake spirituele diensten
 • Bezoek ons op de Spirituele Expo's
 • Nood aan advies? Bel, mail of chat via de astrolijn

Gratis artikels

De snelste weg naar een burn-out

-Je bent een perfectionist en bent nooit tevreden over jezelf -Je kan nooit ontspannen, want je doet zo je best voor alles en iedereen -Je probeert zo goed mogelijk te zijn om erbij te horen -Alles voor de ander en jij komt ergens op de laatste plaats -Je staat steeds voor iedereen klaar

Lifestyle foto: de snelste weg naar een burn-out
Alleen al het lezen van bovenstaande punten bezorgt je bijna een burn-out.

Als je deze punten leest merk je dat alle aandacht op het bevredigen van de buitenwereld gericht is. Op die manier wordt de buitenwereld een energievretend gegeven. Het is net alsof het nooit genoeg is, alsof het een bodemloze put is. Het vereist veel energie en een steeds alert zijn, wat uiteindelijk voor de uitputting zal zorgen, want je bent voortdurend op je hoede.

Het constant bezig zijn met het bevredigen van de buitenwereld zorgt ervoor dat je nooit tot rust komt. En als je niet tot rust komt heb je geen energie om te ontspannen. Hierdoor raak je in een vicieuze cirkel. Geen rust, geen energie en geen energie, geen rust. Van een kinesist vernam ik dat je spieren - om te kunnen ontspannen - energie nodig hebben. Maar iemand met een burn-out of met CVS heeft juist geen energie meer, door die contante noodfase van het alert zijn, met fysieke en emotionele uitputting tot gevolg.

Hoe kan je uit deze rusteloze, vicieuze cirkel stappen?

 Je moet de klemtoon van de buitenwereld naar jezelf brengen. Het is jij, als ziel, die hier op aarde bent om te beleven, om dingen te ontdekken. Het gaat over JOU en niet over de buitenwereld. Het moment dat jij jezelf op de kaart hebt gezet, zal je energie hebben om de buitenwereld je diensten aan te bieden. Maar je moet eerst en vooral jezelf voeden. Wie ben jij, wat wil jij, hoe ervaar jij de dingen en wat kan je er zelf aan doen? Ook hier niks van de buitenwereld verwachten, maar met je eigen zijn en kunnen aan de slag gaan.

Als je geplaagd wordt door een burn-out, leg je de klemtoon op de buitenwereld. Je geeft als het ware je kracht weg aan de buitenwereld. Je denkt dat, als je goed doet voor de buitenwereld, de buitenwereld je liefde, erkenning en/of aandacht zal geven. Daarvoor geef je je te pletter, helaas met als enig gevolg uitputting en teleurstelling.

Zorgen voor voldoende kracht of zuurstof in je leven

In het vliegtuigwezen heeft men dat heel goed begrepen. Het advies dat daar wordt gegeven in geval van nood, is om altijd EERST het zuurstofmasker bij jezelf op te zetten en pas DAN bij de anderen. Beeld je in dat je het masker eerst bij je kind of zwakke medereiziger opzet, dan schenk je hen enkel de mogelijkheid om machteloos te moeten toezien dat je je voor hen opoffert. Zet je het masker daarentegen eerst bij jezelf op, dan beschik je over de kracht om de anderen rondom jou te helpen.

Vandaar mijn stelling dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen, want op die manier ben je waardevol voor de buitenwereld, voor de anderen. De kracht moet immers altijd vanuit jezelf komen, nooit vanuit de buitenwereld.

Dus aan alle mensen met CVS en burn-out: het geeft geen zin je zuurstof weg te geven aan de buitenwereld, want het is de bedoeling om je gaven en talenten te delen met de buitenwereld. Dat kan je enkel als je voldoende zuurstof en kracht bezit.

Let wel, eigenliefde is niet te verwarren met egoïsme.  

Auteur: Isabelle Lambrecht

Ontdek Isabelle's blog: klik hier

Artikel gepubliceerd in maandblad Para-Astro april 2016 - Te koop bij je favoriete dagbladhandelaar in Belgie & Nederland of via www.para-astro.beVolg ons op:

Maandblad voor spiritualiteit & lifestyle

Dé referentie voor astrologie en well-being in de Benelux

Para-Astro magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • E. Vanooteghem
 • Marie Heslenfeld
 • Ingrid Terryn
 • Isabelle Lambrecht
 • Yves Polet
 • Mireille Devos
 • Mena
 • Annemie

They often say, 'What's the point in astrology if you can't change your destiny?. Well, it's true that you can't change your destiny, but still it helps knowing about gravity.'

Kedar Joshi