Welkom
 • Dé referentie voor lifestyle & spiritualiteit in B & NL
 • Al jouw spirituele snuisterijen vind je bij Para-Astro
 • Al 30 jaar een vaste waarde inzake spirituele diensten
 • Bezoek ons op de Spirituele Expo's
 • Nood aan advies? Bel, mail of chat via de astrolijn

Gratis artikels

Encaustic Art

Onderken jouw diepste emoties via een zelfgemaakt wasschilderij. Wat is Encaustic? Het woord 'Encaustic' betekent 'inbranden' en is een heel oude schilderkunst die ontstaan is ca. 600 jaar v.Chr. Encaustic werd toegepast in de Oudheid door Grieken, Romeinen en Egyptenaren. Zij gebruikten encaustic om o.a. portretten te schilderen op sarcofagen en iconen. Bij het openen van grafkelders is gebleken dat deze portretten heel goed waren geconserveerd. Belangrijke afbeeldingen bevinden zich in musea over de hele wereld.

Lifestyle foto: encaustic art

Mijn 'Encausticverhaal' en de spirituele weg

Een zestal jaar geleden was ik op zoek naar een leuke, creatieve uitlaatklep. Ik surfte op het internet en ontdekte een website van een dame die spirituele kaarten maakte met bijenwas. De felle, intense kleuren en bijzonder innemende taferelen fascineerden me onmiddellijk ! De techniek was me totaal onbekend, maar deze bijzondere schilderijen lieten me niet meer los. Mijn buikgevoel zei me dat dit mijn ding was. Ik kocht het materiaal dat ik nodig had en ging er meteen mee aan de slag.

Terwijl ik bezig was met het schilderijzer en de bijenwas had ik meteen een wauw-gevoel. Deze techniek was voor mij als 'thuiskomen' bij mezelf. Ik was onder de indruk van wat ik allemaal kon doen met bijenwas en het werd een ontdekkingsreis doorheen de vele kleuren en vormen die tevoorschijn kwamen. Wanneer ik bezig was, vloog de tijd voorbij. Ik zat toen in een heel stresserende periode in mijn leven en tijdens het schilderen ervaarde ik bij mezelf een enorm gevoel van rust, want ik kon mijn hoofd hierbij helemaal leeg maken. Ik kon er alle spanning in kwijt.

Als kind al voelde ik heel goed mensen aan. Wanneer de telefoon rinkelde, wist ik wie er belde vooraleer er opgenomen werd. Sinds mijn kindertijd krijg ik vaak spontaan bezoek van overledenen. Omdat ik op die jonge leeftijd niet wist hoe ik met al deze gewaarwordingen moest omgaan, duwde ik dat van me af. Maar ik bleef er maar mee in contact komen en mijn nieuwsgierigheid bleef. Op een gegeven moment in mijn leven, toen ik de volwassen leeftijd al had, ontmoette ik Debby, een helderwetende dame die me een mediamieke training voorstelde samen met internationale paragnosten. Ik was eerst wat sceptisch om me hiervoor in te schrijven, maar mijn buikgevoel zei me dat ik daar moest zijn. En mijn buikgevoel zat helemaal juist! Er ging een nieuwe wereld voor me open, of beter gezegd, de wereld die ik voordien niet kon plaatsen, kwam nu plots tot leven. Gaandeweg leerde ik omgaan met mijn gaven van helderziendheid, heldervoelendheid en helderhorendheid, waardoor de puzzelstukken in elkaar vielen.

Vanaf dat moment nam mijn gevoeligheid alleen nog maar toe. Ik ben begonnen met het aanvoelen van mensen, voorwerpen en foto's. Als medium legde ik contact met overledenen en van daaruit ben ik ook de wasschilderijen beginnen aanvoelen. Hierbij wordt ik steeds begeleid door mijn engelen en gidsen die mij de informatie die ik doorkrijg, helpen te kanaliseren.

Wasschilderij: foto van de ziel...

Naast het artistieke gegeven is een wasschilderij een weerspiegeling van je persoonlijkheid, maar ook van wat er jou momenteel bewust of onbewust bezig houdt. Dit komt tijdens het schilderen naar boven en uit zich in een schitterend spel van vormen en kleuren.

Ik noem een wasschilderij een foto van de ziel. Er komt in zo'n schilderij heel wat tevoorschijn, onder andere silhouetten van (overleden) personen of dieren, symbolen en andere objecten die je op dat moment iets te vertellen hebben. Ik zie er tevens je engelen en gidsen in voorkomen die je iets willen vertellen dat voor jou op dat moment van belang is. Dat kan een waarschuwing zijn of een andere boodschap.

Onlangs voelde ik een werk aan van een vrouw die twee maanden zwanger was. Dat wist ik vooraf niet en haar zwangerschap was ook nog niet zichtbaar. Toch zag ik meteen de foetus in haar wasschilderij, met daarnaast een dame die overgegaan was. Ik gaf daar meer uitleg over en zag dat deze vrouw me met verbazing zat aan te kijken. Wat ik haar vertelde, bevestigde ze, maar het verwonderde haar dat ik dit wist, omdat ze hier met niemand anders eerder had over gesproken. De overleden persoon had een belangrijke rol gespeeld in haar leven en ik voelde dat de overledene deze vrouw niet kon loslaten. Dat belastte haar. Ik heb toen de overledene geholpen om deze vrouw los te laten en hem of haar naar het licht gebracht. Deze sessie weekte bij de zwangere vrouw heel wat emoties ui te verleden los, gevoelens die vast zaten kwamen naar boven. Daarna was ze duidelijk opgelucht en voelde ze zich bevrijd van oude ballast. Vanaf dat moment kon ze opnieuw verder met haar leven.

Een andere keer voelde ik het werk aan van een vrouw bij wie ik in haar wasschilderij zag dat ze belaagd werd door zwarte magie. Via helderziende beelden zag ik dat de persoon in kwestie haar energie probeerde te bewerken via negatieve krachten. Deze vrouw bevestigde me dat ze zelf het gevoel had dat iemand haar kwaad wilde doen, want sindsdien moest ze de ene tegenslag na de andere incasseren. Door verder in te gaan op het wasschilderij en via helderziende beelden kon ik haar vragen beantwoorden en haar adviseren over wat ze het best kon doen in deze situatie.

Evolutie doorheen een workshop

Tijdens mijn workshops merk ik steeds weer hoeveel deugd mensen hebben om eens tijd te nemen voor zichzelf en op een spontane manier creatief en zelf-bewust bezig te zijn.

Ook tijdens de meditatieve workshops voel ik hoe de energie stroomt. De mensen maken meerdere wasschilderijen en vaak is het in het begin nog even zoeken en het denken loslaten, Naarmate de workshop vordert, merk ik hoe mensen er volledig in opgaan en hoe ze openbloeien. Tijdens het schilderen komen ze opnieuw in contact met hun ware zelf.

Wanneer mijn cursisten aan het wasschilderen zijn, voel ik de energie stromen. De chakra's worden geopend en mogelijke blokkades komen op een milde manier los. Soms kan dat heel confronterend zijn en maakt dat emoties los. Het vrijkomen van die emoties zorgt voor healing en brengt nieuwe inzichten in jezelf of in een situatie waarin je vastgelopen was. Tijdens zo'n workshop voel ik één wasschilderij aan per persoon en met hulp van mijn engelen en gidsen geef ik een eerste informatie mee.

encaustic-art

Aan de slag met Encaustic

Materiaal en benodigdheden:

Om te starten heb je nodig: schilderijzertje, gekleurde bijenwasblokjes, encaustic papier, keukenrolpapier, vernis voor bijenwas, half-harde ondergrond (bvb. Kladblok) en een zachte doek.

Voor wie al wat ervaring heeft, is er ook nog de warme luchtblazer, styler en hotplate. Met deze toestellen kan je nog andere leuke effecten bereiken met de bijenwas.

Werkwijze:

Door het wasblokje over de zool van het warme ijzertje te wrijven, verkrijg je een gesmolten waslaag die je met een lichte strijkbeweging op het papier aanbrengt. Door te experimenteren met je ijzertje en de waskleuren zal je merken dat je verschillende vormen en effecten kunt creëren.

Let er op dat je tussendoor de zool en de zijkanten van het ijzer proper houdt met behulp van het keukenrolpapier, dit om een bruine kleurenbrij te vermijden.

Als je tevreden bent met het resultaat wrijf je het encausticwerk met een zachte doek op, zodat het glanst. Je kan naar wens een vernislaag voor was aanbrengen om de glans te behouden en je wasschilderij extra te beschermen.


Auteur: Samya

Een artikel uit Para-Astro september 2013

Volg ons op:

Maandblad voor spiritualiteit & lifestyle

Dé referentie voor astrologie en well-being in de Benelux

Para-Astro magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • E. Vanooteghem
 • Marie Heslenfeld
 • Ingrid Terryn
 • Isabelle Lambrecht
 • Yves Polet
 • Mireille Devos
 • Mena
 • Annemie

They often say, 'What's the point in astrology if you can't change your destiny?. Well, it's true that you can't change your destiny, but still it helps knowing about gravity.'

Kedar Joshi