Welkom
 • Dé referentie voor lifestyle & spiritualiteit in B & NL
 • Al jouw spirituele snuisterijen vind je bij Para-Astro
 • Al 30 jaar een vaste waarde inzake spirituele diensten
 • Bezoek ons op de Spirituele Expo's
 • Nood aan advies? Bel, mail of chat via de astrolijn

Gratis artikels

Erkenning voor de behoefte die voortkomt uit ons hart

Je bent bezig met een van je hobby's. Terwijl je bezig bent, fantaseer je erover hoe andere mensen kijken naar jouw bezigheid. Dat andere mensen jouw tekenen, handwerken, houtwerk, tuinieren, schrijven etc. bewonderen. Dat je er erkenning voor krijgt. Dat de uitingsvorm waar jij plezier aan beleeft ook door anderen wordt gewaardeerd. Herken je dat? En zo ja, hoever ga je in deze fantasie? Heb je al iets verkocht?

Lifestyle foto: erkenning voor de behoefte die voortkomt uit ons hart

Opgaan in het creëren

Ik schrijf van kinds af aan heel graag. Tijdens het schrijven ben ik alleen maar met het proces bezig. Tijdsbesef speelt geen rol. Het is een vorm waarin ik mij kan uiten. Na het uiten voel ik mij rustig. Ik weet vaak van te voren niet waar ik over ga schrijven. Het komt ‘als vanzelf’ op papier. Dat heeft voor veel verrassingen en inzichten gezorgd.
Schrijvend creëer ik en dat maakt dat ik bijdraag aan mijn eigen welzijn. En wanneer het gepubliceerd wordt is mijn wens dat het ook bijdraagt aan het welzijn van anderen. Ervaar jij de behoefte om te creëren? Om iets vorm te geven omdat je er zo van geniet? Kan je er ook volledig in opgaan waardoor je de tijd uit het oog verliest?


Wel of niet delen

Het kan zijn dat er uitingsvormen zijn waaraan je jezelf tegoed doet zonder dat je het deelt met de buitenwereld. Zoals het schilderen dat ik graag doe. Ik geniet ervan om te doen. Ik voel me vrij en ongeremd. Het kinddeel in mij heeft de overhand en dat is heerlijk. De schilderingen laat ik soms aan mijn man zie. Maar meestal verzamel ik ze in een map en kijk ik er alleen zelf naar terug. Ook deze mogelijkheden zijn er onder het creëren. Er uiting aan geven omdat het plezier geeft en levenslust. De voldoening komt voort uit het gehoor geven aan de behoefte en vervolgens aan de uiting. Tegelijkertijd heeft ook elke uitingsvorm de mogelijkheid in zich het te delen met anderen. Waardoor ook de ander in de gelegenheid wordt gesteld de vormgeving die jij gecreëerd hebt te waarderen. Hoe weet je het verschil? Tussen het, in mijn geval, schrijven en schilderen? De gedachte dat ik het schilderen aan anderen zou ‘moeten’ laten zien remt mij af. Het genieten zit hem vooral in het niks hoeven presteren en het moment dat ik schilder is echt ‘mijn tijd’. Ik investeer in mijzelf. Ik kom tegemoet aan een behoefte in mijzelf en dat voelt vrij.


Bij het schrijven speelt er ook een andere vorm mee. Zolang als ik mij herinner heb ik de behoefte gevoeld om het te delen. Ik heb altijd willen voorlezen wat ik geschreven heb. Vanuit een stuwende kracht die mij laat voelen ‘het kenbaar te maken’. Wanneer ik het kenbaar gemaakt hebt ontstaat er rust. Mocht er vervolgens erkenning voor volgen is dat extra fijn. Is de behoefte om het te willen delen herkenbaar?


Onderscheid maken

Soms is het lastig onderscheid maken omdat het creëren vanuit dezelfde bron ontstaat. Ervaar je dat je aan je eigen behoefte tegemoet komt? En valt deze samen met innerlijke rust, waarna het ‘moeten’ van je afvalt? Dan is de intentie degene die samenvalt met het creëren.

Wanneer er een verlangen aanwezig is die je ervaart als een intrinsieke motivatie, die je voortstuwt om je creaties kenbaar te maken, kan je daar gehoor aan geven. Het stemmetje dat je daarvan wilt laten afzien kan je geruststellen zodat je je niet laat tegenhouden door angst of andere onzekerheden. We kunnen ons hart vertrouwen wanneer ze ons blijft herinneren aan datgene wat gehoord wilt worden.


Auteur: Marielle Akkermans

www.healingpraktijkmarielle.nl

Volg ons op:

Maandblad voor spiritualiteit & lifestyle

Dé referentie voor astrologie en well-being in de Benelux

Para-Astro magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • E. Vanooteghem
 • Marie Heslenfeld
 • Ingrid Terryn
 • Isabelle Lambrecht
 • Yves Polet
 • Mireille Devos
 • Mena
 • Annemie

Nothing glows brighter than the heart awakened to the light of love that lives within it.

Guy Finley