Welkom
 • Dé referentie voor lifestyle & spiritualiteit in B & NL
 • Al jouw spirituele snuisterijen vind je bij Para-Astro
 • Al 30 jaar een vaste waarde inzake spirituele diensten
 • Bezoek ons op de Spirituele Expo's
 • Nood aan advies? Bel, mail of chat via de astrolijn

Gratis artikels

Heel natuurlijk

'Heel Natuurlijk' is de titel van de nieuwste uitgave van uitgeverij De Groene Gedachte. Dit boek werd door maar liefst zes auteurs opgesteld en handelt over 'zelfheling'. Centraal staat de overmedicalisering van onze gezondheidszorg, waardoor volgens de auteurs ons geloof in onze eigen kracht verloren is gegaan. Dokters en therapeuten krijgen teveel verantwoordelijkheid toegeschoven. De kerngedachte in 'Heel natuurlijk' is: “Moeten we niet wat meer leren te vertrouwen op onszelf? Op ons lichaam, onze geest en onze ondoorgrondelijke natuur?”. Sommige aspecten in dit boek mogen misschien wel magisch lijken, maar volgens de auteurs horen ze gewoon bij onze aangeboren natuur. “Het is een potentieel dat we niet meer kennen, dat we ergens in een donkere kast hebben weggestopt, maar we zijn werkelijk in staat ons zelfhelend vermogen aan te zwengelen. Je moet enkel zien dat de jas je past. Je moet mogelijk eerst op zoek naar datgene wat dicht bij je natuur ligt”. Para-Astro ging voor jou als lezer op onderzoek uit en brengt hieronder de essentie van 'Heel Natuurlijk' in kaart.

Lifestyle foto: heel natuurlijk

Wat is heling of zelfheling?

De titel 'Heel Natuurlijk' verwijst naar heling op natuurlijke wijze. Het is zo'n allesomvattende en tegelijk nietszeggende term. Heling is voor de auteurs 'sterker' worden, 'bewuster' worden, je beter proberen te voelen. Zij interpreteren heling niet als genezing, aangezien die benadering volgens hen te eng is. Bij genezing ga je uit van ziekte en dat is een negatieve benadering. Wel percipieert 'Heel natuurlijk' elke mens als een uniek en complex wezen en inzake heelwording vraagt dit toch enig maatwerk. Zo kan elke mens kiezen wat bij hem of haar past, waar hij of zij zich goed bij voelt. De ene zal zijn zelfhelend vermogen aanzwengelen met klankzang, de ander zoekt balans of kracht in het maken of beluisteren van muziek. De ene kiest voor het maken van een rustgevende wandeling, de ander danst of brengt mensen aan het lachen.

PARA-ASTRO: Anne-Marijn, waarom dit boek?

Anne- Marijn: Er bestaat vandaag een groot taboe omtrent ziekte. Het lijkt wel alsof we superwezens moeten zijn. We moeten het goed doen op school en aan de hogeschool of unief. We moeten een fantastische carrière uitbouwen, een fantastische woning realiseren voor het huisvesten van een voorbeeldig en warm gezin. En last but not least we moeten meekunnen in het versnelde maatschappijritme met een teveel aan druk en omgevingsprikkels. Maar op een dag moet je er ineens iets onverwachts bij nemen en je zit al op je tandvlees. Dus je systeem blokkeert, want hierop ben je niet voorbereid.

PARA-ASTRO: Ja, maar daar is al zoveel over geschreven. Waarom moeten wij dit boek dan nog toevoegen aan onze huisbibliotheek?

Anne- Marijn: Wel, de auteurs van 'Heel Natuurlijk' hebben eens ‘STOP’ durven zeggen. Eerlijk is eerlijk, voor enkelen onder hen was dat eigenlijk pas vanaf het moment dat ze volledig waren uitgeput: zowel emotioneel, mentaal als fysisch. Met andere woorden: na het negeren van de signalen van het lichaam. Ze stelden vast, gingen doorheen de ervaring en ja, ze namen opnieuw tijd voor zichzelf en losten hun probleem uiteindelijk zelf op. Neen, het gebeurde wel niet in één, twee, drie, maar het effect is blijvend, de voldoening erg groot.

PARA-ASTRO: Was de neiging niet groot om ‘niet’ doorheen de ervaring te gaan en het één en ander te onderdrukken?

Anne- Marijn: Nu ja, als ik dit even op mijzelf betrek, ik was zo’n ziek kind en als kind onderging ik vooral de vele experimenten die men op mij uitvoerde. Ik was een interessante ‘case’ voor het wetenschappelijk onderzoek, werd ook regelmatig gehospitaliseerd. Vooral mijn moeder was in het getouw, ze las alle gepopulariseerde, medische info, wist veel over voeding…en begon zich stilaan te verzetten tegen de ‘ontmenselijkte’ aanpak. Maar het was pas wanneer ik volwassen werd en ondertussen al geweldig gedegouteerd was geraakt van zoveel doktersbezoekjes met telkens andere remedies (en veel cortisone), dat ik naar een eigen aanpak zocht. Vanuit diezelfde koppigheid als mijn moeder. Ik vond het ook erg om vast te stellen dat men mij gaandeweg associeerde met de ziekte, alsof ik geen persoon meer was maar 'een te delen ervaring'. Ik maakte zelf ook al die associatie en dat is niet zo best wanneer je ondertussen nog een goed zelfbeeld dient te ontwikkelen.

PARA-ASTRO: Dus je wou af van dit label?

Anne-Marijn: Ja, ik wilde er alles aan doen. Ook en vooral omdat ik stellig in een genezing geloofde, ook al zei men dat dit zeker niet aan de orde was. Ik had niet zo’n groot vertrouwen in mijzelf, maar wel in de potentie van mijn lichaam. Dat is altijd zo geweest, want ik zag namelijk dat ik sneller genas van kinderziektes dan mijn klasgenoten, minder snel pijn voelde en daar trok ik mij aan op. Ik was blij met elke progressie, want ik ben een positief persoon.

PARA-ASTRO: Volstond dat?

Anne- Marijn: Het hielp, maar eigenlijk heb ik moeten vaststellen dat het ene niet zonder het andere kan: je moet lichaam én ‘het zelf’ samen versterken, beide opvijzelen, want die werken allemaal intens samen. Ik had zo’n eenvoudig principe bedacht en dat was: ‘De ziekte was er niet bij mijn geboorte, dus dan hoeft ze er ook al lang niet meer te zijn tegen dat ik sterf'. En door mijzelf beter te leren kennen, wist ik gaandeweg wat goed voelde, wat me kracht gaf.

PARA-ASTRO: En dat was…?

Anne- Marijn: Dat was eigenlijk allerlei. Ik interesseer mij voor veel dingen en haal voldoening in het bevredigen van mijn nieuwsgierigheid. Ik vind de wereld ontzettend boeiend, zeer leerrijk. Daarvoor begeef ik mij vaak op nieuwe paden, met nieuwe uitdagingen. Misschien heb ik wel ADD (lacht). Telkens geeft dit mij een nieuwe vibe, een boost. Maar de rode draad in dit verhaal is vast mijn grote band met de natuur. Ik kan hier volledig in opgaan. Ik kan echt één worden met de dingen, in mijn verbeelding en in mijn ervaring. Het effect van een wandeling is er eigenlijk meteen. Meteen krijg ik een energieboost en onmiddellijk voel ik mij gelouterd. Wat minder verdrietig of zelfs blij, terwijl de omstandigheden misschien vooral verdriet zouden moeten uitlokken. Ik merk wel dat ik vooral alleen moet gaan wandelen, niet bezwaard door verhalen van anderen, want anders stop ik dit weer in mijn rugzak. Zo gevoelig ben ik voor het oppikken van emoties, die zeker niet altijd van mij zijn, maar die ik wel meesleep.

PARA-ASTRO: En waarom zouden we jouw tekst moeten lezen, Eddy?

Eddy: Mijn tekst is gebaseerd op een eerder boek. Dat eerste boek 'Model C' (2013) schreef ik in de eerste plaats voor mijzelf. Het was ‘mijn’ Bijbel. Ik leg daarin uit hoe ik leerde omgaan met de dingen. Het schrijven ervan werkte al therapeutisch. Door het verslag uit te brengen, help ik mogelijk ook anderen. Als zelfstandig artiest ken je nogal wat hoogtes en laagtes, heel wat onzekerheid (Eddy werkte eveneens als ziekenhuisclown en regisseerde meer dan 25 kindertheatervoorstellingen). Wij zijn bijzonder gevoelige mensen en toch moeten wij wel meedraaien in deze maatschappij, maar eigenlijk kanten wij ons tegelijkertijd tegen die kapitalistische wetmatigheid van steeds meer, meer, meer en hoger, hoger, hoger. Maar je ertegen verzetten, geeft in feite nog meer stress en die hebben we nu echt niet nodig. Ik heb mij een plekje leren veroveren en ik ben erin geslaagd met kritiek te leren omgaan en tegelijk ook wat meer balans te vinden in mijn leven.

PARA-ASTRO: Een hele prestatie. Kan je al een tip van de sluier oplichten?

Eddy: Jazeker, mijn remedie is geen groot geheim. Mijn natuurlijke helingsmethode is ‘de lach’. Iedereen is namelijk op zoek naar een manier om het leven naar eigen inzicht zo aangenaam mogelijk te maken. Is het dan niet leuk om je eigen 'drug' steeds bij de hand te hebben? Als je dit kan en wil aanvaarden, dan kan je beginnen aan de heling van jezelf en je medemens door de lach, omdat je op die manier je eigen gelukshormonen aanmaakt. Maar ik heb ook een quote en die luidt: ‘Hou het simpel!’. Of ken je deze quote al van Albert Einstein? ‘Als je je visie op de dingen niet in eenvoudige bewoordingen kan uitleggen, dan is dat vooral een teken dat je het zelf nog niet begrijpt’.


Een extract uit het magazine Para-Astro editie juli 2014

cover-heel

Volg ons op:

Maandblad voor spiritualiteit & lifestyle

Dé referentie voor astrologie en well-being in de Benelux

Para-Astro magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • E. Vanooteghem
 • Marie Heslenfeld
 • Ingrid Terryn
 • Isabelle Lambrecht
 • Yves Polet
 • Mireille Devos
 • Mena
 • Annemie

Liefde is de afwezigheid van beoordeling.

Dalai Lama