Welkom
 • Dé referentie voor lifestyle & spiritualiteit in B & NL
 • Al jouw spirituele snuisterijen vind je bij Para-Astro
 • Al 30 jaar een vaste waarde inzake spirituele diensten
 • Bezoek ons op de Spirituele Expo's
 • Nood aan advies? Bel, mail of chat via de astrolijn

Gratis artikels

Kristaltherapie

Wanneer je met stenen aan de slag wil gaan, moet je vooraf weten dat stenen niet enkel energie opnemen (goede of slechte), maar ook energie afgeven vanaf het moment dat de steen 'voldaan' is. Dat betekent dat je de stenen op regelmatige tijdstippen moet reinigen, behalve bergkristal en hematiet die zichzelf reinigen.

Lifestyle foto: kristaltherapie

Wanneer is het tijd om een steen grondig te reinigen?

Stenen laten duidelijk merken wanneer ze goed opgeladen zijn of niet. Iedere moeder kan aan de ogen van haar kind zien wanneer het ziek is. Een buitenstaander merkt daar weinig van. Zo is het ook met stenen. Wie van zijn/haar stenen houdt, zal aandacht hebben voor de kleurveranderingen en zal zien of de steen blinkt of dof is. Net zoals mensen kunnen stenen er 'goed' of 'slecht' uitzien.

Wanneer hij dof is, is het nodig om de steen te reinigen of op te laden, maar soms lukt het niet om hem op te laden. Dat betekent dat de steen aan rust toe is. In dat geval kan je hem maar beter een tijdje opbergen, of hem op een schaaltje in het volle licht (niet in de volle zon) plaatsen.

Soms is een steen, zelfs door middel van een grondige reiniging, niet meer te redden. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak wanneer hij gebruikt werd bij een ernstige ziekte. Dan zal je aan de kleur zien dat de steen niet meer op te frissen is, precies omdat de kleur bijna volledig verdwenen is. Het gebeurt ook dat de steen barst of afbrokkelt, waardoor hij niet langer bruikbaar is en het best, met voldoende respect, terug aan de aarde wordt gegeven.

Wie een favoriete steen bezit en die graag altijd bij zich draagt, kan toch maar beter de steen af en toe wat rust gunnen.

 

Op zoek naar edelstenen armbanden? Ontdek ons gamma

Reinigen en opladen van stenen. Hoe begin je eraan?

Je kunt zich een steen aanschaffen die jij mooi vindt of die jou op de één of andere manier aanspreekt. Als je deze steen mee naar huis neemt, dan kan je hem best best ontladen (reinigen), omdat hij meer dan waarschijnlijk veel energie opgenomen heeft in de winkel waar je hem kocht. Je doet dit door de steen een aantal minuten onder stromend water te houden, waarna je hem laat opladen in de zon. Maar opgepast, niet alle stenen kunnen tegen de zon! De mooie paarse kleur van amethist kan verbleken in de zon. In dit geval is het maanlicht minstens even krachtig, zonder schadelijk te zijn. Indien de steen sterk bevuild is, kan je hem een tijdje in de grond stoppen, maar oppassen dat honden hem niet uitgraven. De aarde-energie is heel reinigend voor stenen. Zelf doe ik dat van de ene volle maan naar de andere, dus gedurende ongeveer een maand. Zorg ervoor dat de steen in natuurlijke aarde (zand) begraven wordt en niet in teelaarde, dit omwille van de chemische behandelingen die de potgrond ondergaan heeft.

 

Bergkristal als hulpmiddel

Ik laad mijn stenen op door ze op bergkristal te leggen, omdat bergkristal in staat is om energie te sturen. Bergkristal zelf houdt van de zon, dus plaats ik de bergkristallen regelmatig in de zon. In bergkristal zitten alle kleuren van het spectrum vervat. Bergkristallen variëren van heel helder tot melkachtig wit. Hoe helderder, hoe beter de bergkristal de energie leidt, vind ik persoonlijk. Onder de bergkristallen tref je heel wat uiteenlopende vormen aan. Er zijn er met één enkele punt die de energie via deze punt naar één richting sturen. Er bestaan dubbeleinders, die via twee punten de energie sturen, en vervolgens is er nog een hele familie van verschillende vormen die allemaal aparte namen dragen.

Een bergkristalcluster is een draagvlak met allemaal kristallen die opwaarts gericht zijn, maar die allemaal vasthangen aan het moedergesteente. Deze vorm leent zich uitstekend om er andere stenen op op te laden.

Daarnaast heb je nog een geode, een holte die aan de binnenkant met kristallen is begroeid. Hoe wordt dit gevormd? Wel, uit holtes in de aardkorst komt er een vloeistof, een soort 'mineralenbrij' ofwel gesmolten gesteente gelopen. Na verloop van tijd kristalliseert deze brij en hecht zich vast aan de wanden. Op deze wijze groeien er kristallen in deze holte, waardoor ze een geode vormen. Vermits een geode is harmonie is met de kristalstructuur binnenin, is het aangewezen om de twee helften van een geode bij elkaar te houden. Zo blijft het krachtig energieveld tussen deze twee delen hangen. Plaats deze geoden daarom enkele meters uiteen en je zal ongetwijfeld deze energiestroom opmerken. Een geode van amethist is ronduit prachtig, maar er zijn nog andere stenen die deze vorm kunnen aannemen, waaronder bergkristal, agaat, calciet etc. Meestal hoort een geode bij een andere geode.

 

Stenen & chakra's

Edelstenen en kristallen kunnen ook gebruikt worden bij chakra-healing. Daarbij wordt gedurende een langere tijd een steen op de verschillende chakra’s geplaatst.

 

Basischakra-stenen om jouw BASISVERTROUWEN te herstellen; vb.: rode jaspis, hematiet, bruine zirkoon.

Sacrale chakra-stenen om jouw CREATIVITEIT en SEKSUELE ENERGIE te stimuleren; vb.: carneool.

Zonnevlechtchakra-stenen om jouw LEVENDIGHEID te verhogen; vb.: gele calciet, citrien, gele topaas.

Hartchakra-stenen om jouw RUST terug te vinden; vb.: smaragd, chrysopraas, aventurijn.

*er bestaat eveneens een hogere hartchakra, die je kunt helen met rozekwarts.

Keelchakra-stenen om jouw WAARHEID te spreken; vb.: aquamarijn, turkoois, blauwe chalcedoon.

Voorhoofdchakra-stenen om jouw DERDE OOG (helderziendheid) te ontwikkelen; vb.: sodaliet.

Kruinchakra-stenen om jouw KRUIN NAAR HET AL te openen, zodat je verbonden bent met engelenenergieën en andere energieën in het universum.

Je kunt zeven stenen op jouw of op iemand anders lichaam leggen gedurende ongeveer een kwartier, en elke steen bij de bijhorende chakra.

Voorafgaandelijk zal je de persoon 'openen' door middel van bergkristalpunten, dit om de aura van ongewenste energieën te ontdoen. Daarna zullen de gebruikte stenen des te efficiënter zijn! Nadien is een bad met zeezout ideaal, alsook een goed glas bronwater om de vrijgekomen emoties weg te spoelen. En niet vergeten de stenen te reinigen onder stromend water, zodat ook zij van hun werk kunnen bekomen.

Verder wil ik er nog op wijzen, dat respect en dankbaarheid voor de stenen heel belangrijk is. De stenen geven ons zoveel, dat enige erkentelijkheid naar hen toe toch wel op z'n plaats is. Alle stenen, of het nu edelstenen, halfedelstenen of kristallen zijn, moeten de kans krijgen om opnieuw op krachten te komen. De chakrastenen die ik heb vermeld, kan je opladen met bergkristal.

Ik zelf betrek er ook nog de 4 elementen bij: vuur, water, aarde en lucht, maar dit is niet noodzakelijk. Indien je met één steen van start gaat, zal de steen je wel tijdig advies verstrekken. De ene persoon ontvangt dit via beelden, de andere via muziek of gevoelens of in zijn of haar dromen...

Je kunt heel veel baat vinden bij de kristallen en indien je niet goed weet hoe je eraan moet beginnen, kan je ons gewoonweg contacteren.

 

Edelstenen in combinatie met de astrologie

Vermits de astrologie alle geesteswetenschappen overkoepelt, is zij, bij het denken in analogieën, altijd opnieuw het uitgangspunt. Om het wezen van de edelstenen te leren vatten, kunnen we uitgaan van hun stoffelijke samenstelling, hun kristalvorm, hun kleur, hun werking op de mens, of van nog iets anders. Telkens zullen we evenwel ervaren dat de gevonden ordening analoog is aan die der kosmische krachten.

In overeenstemming met de kleuren van de edelstenen en van de planeten, ontstaat de volgende ordening:

 

Mercurius: geel (citrien, topaas, gele saffier)

Venus: roze, blauw (rozekwarts, blauwe saffier)

Aarde: zachtgroen (avanturijn, peridoot, jade)

Mars: helder rood (robijn, granaat, jaspis)

Jupiter: oranje, goudkleur (topaas, oranje carneool)

Saturnus: donkergroen, zwart (onyx, spinel)

Uranus: blauwgroen (turkoois, amazoniet)

Neptunus: lila, violet (amethist, opaal)

Pluto: donkerrood (rode carneool, donkerrode agaat)

Zon: diamant (bergkristal)

Maan: wit (maansteen, chalcedoon, rijnkiezel)

 

De tekens van de dierenriem:

Er bestaat een verwantschap tussen de tekens van de dierenriem en bepaalde stenen:

Ram: jaspis en robijn

Stier: blauwe saffier, rozekwarts, lapis lazuli

Tweelingen: citrien, bergkristal, katoog, aquamarijn

Kreeft: smaragd, olivijn, witte chalcedoon

Leeuw: goudkwarts, diamant

Maagd: carneool, agaat, sardonyx

Weegschaal: smaragd, avanturijn, jade, nefriet

Schorpioen: granaat, hematiet, beryl, spinel

Boogschutter: topaas, hyacinth

Steenbok: rookkwarts, onyx

Waterman: turkoois, malachiet, amazoniet

Vissen: amethist, opaal, maansteen.

De verwantschap tussen de stenen en de sterrenbeelden betekent niet, dat bijvoorbeeld iemand met sterrenbeeld Stier enkel en alleen maar baat heeft met één van de genoemde stenen die bij de Stier horen. Die steen zal wel zijn/haar 'Stier-energie' accentueren, maar wanneer hij/zij als Stier een tekort aan 'Tweelingen-kracht' bezit, dan draagt hij of zij best een steen die bij het teken Tweelingen hoort.

Zo kan een schuchtere Vissen baat hebben bij een steen met Ram-energie.

 

Hoe kies je een steen?

Je kan een steen kiezen in functie van zijn werking. Hierover bestaat heel veel lectuur. Boeken zoals: 'Handboek Geneeskrachtige Stenen' van Michael Gienger (uitg. Altamira-Becht Haarlem) of  'De Positieve Kracht van Kristallen' van Mary Lambert (uitgeverij Deltas), kunnen daarbij helpen.

Je kunt er natuurlijk voor opteren om een beroep te doen op een geoefend edelsteentherapeut of een pendelaar.

Maar je kan ook een steen kiezen in functie van de aantrekking die de steen op jou uitoefent.

De vreugde die je voelt bij het bezitten van een steen legt vaak meer gewicht in de schaal dan zijn eigenlijke werking.

 1. Koop de steen in een speciaalzaak, waar mensen met kennis van zaken spreken.
 2. Neem je tijd om een steen te kiezen; doe dit nooit wanneer je gehaast bent.
 3. Kies wanneer je er in de stemming voor bent.
 4. Laat je verleiden door de vorm, de kleur, de structuur.
 5. Betast de steen. Wordt hij warm in de hand? Een steen die koud blijft, past niet bij jou.

Je kiest een steen zoals je een hond kiest: omwille van de rol of functie die hij moet vervullen: waakhond, jachthond, voor het gezelschap, als troeteldier, om te imponeren...

Indien je twijfelt tussen twee of drie stenen, dan koop je ze best allebei of alledrie. Zo duur zijn ze niet en wees gerust: stenen zijn niet jaloers van elkaar.

Op zoek naar de uitwerking van bepaalde edelstenen? Klik hier


Alkristal
Viviane & Yannick
E-mail: hetalkristal@hotmail.be

Artikel gepubliceerd in maandblad Para-Astro augustus 2012 - Te koop bij je favoriete dagbladhandelaar in Belgie & Nederland of via www.para-astro.be

Wenst u een edelsteenhanger (€5) te bestellen? Contacteer ons op +32 56 48 49 52 of via mail naar info@para-astro.be

Ontdek ons gamma boeken en kaarten over edelstenen en kristallen: klik hier

Volg ons op:

Maandblad voor spiritualiteit & lifestyle

Dé referentie voor astrologie en well-being in de Benelux

Para-Astro magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • E. Vanooteghem
 • Marie Heslenfeld
 • Ingrid Terryn
 • Isabelle Lambrecht
 • Yves Polet
 • Mireille Devos
 • Mena
 • Annemie

Achter ieder van ons waait een wind die ons door het leven voert. We zien hem niet. We hebben er geen gezag over. We kennen zijn bedoeling niet eens. Wanneer de wind me naar andere plaatsen voert, troost ik me met de gedachte dat de kracht die me drijft dit doet met een hoger inzicht in wat het beste is. En dat is het ware geloof.

Brendan Flynn