Welkom
 • Dé referentie voor lifestyle & spiritualiteit in B & NL
 • Al jouw spirituele snuisterijen vind je bij Para-Astro
 • Al 30 jaar een vaste waarde inzake spirituele diensten
 • Bezoek ons op de Spirituele Expo's
 • Nood aan advies? Bel, mail of chat via de astrolijn

Gratis artikels

Leegte is de bron van het bestaan

De bron van het bestaan is leegte. Er is niets en uit het niet ontstaat alles. Altijd. Ieder moment opnieuw. Alles verschijnt uit de leegte en alles valt ook weer moeiteloos terug in de leegte. Alle verschijnselen zijn leeg van zichzelf. Het is de leegte die alles draagt. Het is niets dat jou of het leven kenmerkt. Het leven is een volstrekt zinloos, betekenisloos en doelloos gebeuren. Er is niets te bereiken, niets te verkrijgen en niets te verliezen. Meer dan eten-spelen-slapen doen we niet. Tussen de hoge pieken en diepe dalen kabbelt het bestaan zich ogenschijnlijk voort door de ontelbare momenten van het leven van alledag. Even wonderlijk als banaal.

Lifestyle foto: leegte is de bron van het bestaan

Niets is zo vol als de leegte

Het is niets dat het bestaan kenmerkt de eerste perioden van het leven. Het is een vrije, vredevolle en vreugdevolle tijd. Al is het zich daar niet van bewust, noch interesseert het hem of haar ook maar iets. Of niets. Die leegte draagt het bestaan totdat je van de Boom van Kennis van Goed en Kwaad snoept. Met het verschijnen van het zelfbewustzijn, Eva’s hap van de appel, lijkt iets te veranderen in het bestaan. Je draait je weg van de leegte en in plaats van het leven jou te laten dragen, draag jij zelf het leven. Paradoxaal voelt die ogenschijnlijke afwezigheid van de leegte juist zwaar en leeg. Je ervaart een diepe onvrede en bent vervolgens voortdurend bezig die pijn op te vullen met schimmen die buiten jou liggen. Je probeert die leegte op te vullen met spullen kopen, eten, drinken, werk, partners, seks, masturberen, drugs, sociale media, denken, praten,… Maar wat je ook bereikt, zodra je het bereikt hebt met inspanning weet je al dat je het ook weer zal verliezen; geen enkele inspanning is immers vol te houden en niets is van jou.

Alles, behalve wie je bent, is eindig. Deze ademhaling is eindig. Deze gedachte is eindig. Je weekend is eindig, je tropische vakantie, je spirituele reis naar Bali, je bezoek aan de guru, je glas wijn, het zien van een paarse vlek tussen je ogen, het stromen van kosmische energie van je kruin tot je stuit en weer naar boven waar het als een fonteintje in je aura spuit. Allemaal eindig. Dit moment is eindig. Iedere ervaring vliegt net zo snel weer weg als ze kwam. Je valt altijd terug in het leven van alledag, in de armen van dit moment. Alles valt altijd terug in de leegte, het gapende gat dat voortdurend op de loer ligt.

Ieder mens voelt die leegte. Het is als een onvermoeibare klopgeest bonkend op je hart. Het oneindige beuken van de stromende rivier op de dammen die je hebt gebouwd. De niet-nalatende fluister waar je ook bent. Het is zo onzichtbaar indringend dat je er bang voor bent geworden. Weet dat jij niet degene bent die bang is! Jij bent nooit bang. Het is altijd het ego dat bang is, want die weet dat het niets dan een leeg verschijnsel is in de leegte, waar het ook weer in zal verdwijnen. Het moment dat je in lege ogen kijkt of met een teen in het oneindige stapt schrikt het abrupt terug: ‘Fuck! Ik ben, mijn leven is, volstrekt betekenisloos! Vlug, laat ik er rap betekenis aan geven. Invulling aan geven. Want dat geeft voldoening.’ En dat lijkt heel fijn, want zo slim is de mind. Maar dit alles maakt het leven juist leger en zwaarder dan het oorspronkelijk is. Het zijn trucjes van het ego, dat wilt (blijven) bestaan. Dat lukt nooit, want tegelijk met het verschijnen ervan is daar de leegte, die nooit is verdwenen, en alles weer komt halen.

In wezen ben je, met al je pogingen iets van jezelf of het leven te maken, aan het proberen te ontsnappen aan die leegte. Wat onmogelijk is: Alles verschijnt in de leegte en valt altijd hetzelfde moment terug in de leegte. Het is als het spinnetje in de gootsteen dat omhoog probeert te kruipen met de kraan open, het opblazen van een ballon met een gaatje aan de bovenkant, het beschilderen van een glasplaat met waterverf, het watertrappelen in het midden van de Stille Oceaan. Het is een hopeloze strijd. Uiteindelijk zit er niets anders op dat je over te geven aan de leegte, de oneindige zee van stilte die alles tot zich roept. 

Er daar zit de crux. Het is je diepste verlangen, je grootste bevrijding en het is niet iets is dat jij kunt doen noch laten. Er is geen doener. De energie van het ontsnappen, van het voortdurend angstig en dwangmatig moeten opvullen van de leegte in jou zal - net als iedere andere energie - opraken. Maar blijf gerust proberen. Je pogingen zullen zich vanzelf staken. Tegen de tijd dat al jouw concepten, verhaaltjes en probeersels van je af zijn gevallen, zal je vanzelf terugdraaien naar de leegte en terugvallen in de liefdevolle lege handen van wat-is. Zonder reden. Zonder betekenis. Zonder iets. Zonder niets. 

Het zal zo stil worden, je hart zal langzaam maar zeker overstromen en je zal het je her-inneren: 

Niets is zo vol als de leegte.Auteur: Niels Zwakhals
www.bij-een.nl 

Volg ons op:

Maandblad voor spiritualiteit & lifestyle

Dé referentie voor astrologie en well-being in de Benelux

Para-Astro magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • E. Vanooteghem
 • Marie Heslenfeld
 • Ingrid Terryn
 • Isabelle Lambrecht
 • Yves Polet
 • Mireille Devos
 • Mena
 • Annemie

Liefde is de afwezigheid van beoordeling.

Dalai Lama