Welkom
 • Dé referentie voor lifestyle & spiritualiteit in B & NL
 • Al jouw spirituele snuisterijen vind je bij Para-Astro
 • Al 30 jaar een vaste waarde inzake spirituele diensten
 • Bezoek ons op de Spirituele Expo's
 • Nood aan advies? Bel, mail of chat via de astrolijn

Gratis artikels

Voedingssupplementen: "baat het niet, dan schaadt het niet”!?

Lifestyle foto: voedingssupplementen:

Onjuist! En wel hierom:

Onlangs was het 18e congres voor Nutri- en Fytotherapie en 1 van de sprekers daar (dr. An Vandebroek, medisch oncologe, ZNA Middelheim) wees ons aanwezigen op een veelvoorkomend en zwaar onderschat probleem: veel mensen die voedingssupplementen nemen, laten het na dit te vermelden aan hun (huis)arts. De arts denkt er niet altijd bij na dit te vragen aan de patiënt, of vergeet het te noteren, maar het probleem zit ‘m er voornamelijk in dat mensen bang zijn voor afkeuring door hun arts. En men neemt aan dat voedingssupplementen geen schade kunnen toebrengen. “Baat het niet, dan schaadt het niet”.  Deze combinatie van angst voor afkeuring en de gedachte dat het wel geen kwaad zou kunnen, kan tot ernstige problemen leiden.

Supplementen & transittijd

Mijn geliefde psylliumhusk bijvoorbeeld is op zichzelf volkomen onschadelijk. Maar mocht je deze toevoegen aan je maaltijd en vlak voor de maaltijd nog je medicijnen hebben ingenomen, dan beperk je de werking van de medicijnen. Waarom? Omdat de psyllium husk de transittijd van je voeding versnelt. Het doel van de psyllium husk is namelijk zorgen voor meer volume en een direct gevolg daarvan is dat je stoelgang je lichaam sneller verlaat. Neem je kort daarvoor of daarna medicijnen dan verlaten deze ook sneller je lichaam en worden ze maar gedeeltelijk opgenomen. Dit heeft te maken met de manier van opname van sommige medicijnen. Als deze pas in de maag of darmen vrijkomen en worden opgenomen dan verstoor je dat proces met supplementen die de transittijd versnellen. Neem deze daarom minimaal 2 uur apart van elkaar in.

Voedingssupplementen kunnen een interactie hebben met reguliere medicijnen. Voedingssupplementen kunnen natuurlijk ook een interactie hebben met andere voedingssupplementen. Sommige combinaties zijn harmonieus en versterken elkaar, anderen werken elkaar tegen en hebben tegenstrijdige effecten. Er bestaan vele voedingssupplementen die ondersteunend kunnen worden ingezet bij bijvoorbeeld chemotherapie. Denk maar aan gember tegen de misselijkheid. Maar bekende en veelgebruikte supplementen als St. Janskruid en Pompelmoes dienen dan juist absoluut vermeden te worden. Ze verminderen namelijk de niveaus van de chemotherapeutica in het lichaam na toediening ervan.

Opgelet bij stralingen!

In het geval van radiotherapie (bestraling) kan er voorafgaand aan de behandeling gebruik worden gemaakt van anti-oxidanten als Vit. E en Vit. A. Dit omdat de bestraling tekorten hiervan veroorzaakt. Maar tijdens de behandeling met radiotherapie moet de inname hiervan gestopt worden. Omdat de werking van de radiotherapie haaks staat op de werking van de anti-oxidanten. Je zou door het toedienen van Vit. A en E daardoor de werking van de radiotherapie verminderen. 

Deze onderlinge interactie is onder andere afhankelijk van de timing, dosering en manier van toediening. Er zijn een aantal doelgroepen die voornamelijk dienen op te letten voor mogelijke interacties: mensen met een chronische ziekte (vanwege de vaak vele medicijnen die ze al nemen), mensen met een verstoorde orgaanfunctie en de beide uiteinden van het levensspectrum (jonge kinderen en bejaarden).

Kortom: voedingssupplementen kunnen een sterk ondersteunende werking hebben aan reguliere medicijnen, zelfs aan orale chemotherapeutica. Ze helpen met name goed bij de vervelende nevenwerkingen. Maar neem niet zomaar een voedingssupplement zonder dit te melden aan je behandelend arts of andere gezondheidshulpverlener. Stel ze ervan op de hoogte. Ben je bang voor afkeuring door je arts, stap dan binnen bij een orthomoleculair deskundige, natuurarts of voedingstherapeut. Zij kunnen je adviseren welke supplementen je veilig kunt nemen naast je reguliere medicatie en welke combinaties goed zijn, welke niet. Zorg goed voor jezelf en neem niet zomaar iets in.

Met dank aan Dr. An Vandebroek, medisch oncologe aan het ZNA Middelheim voor haar boeiende lezing, alsook Prof. Kris Demeyer van het departement toxicologie, dermato- en cosmetologie en farmacognosie van de VUB.

 Liefs, 

Anna Helena
annemarie website
Wie is Anna Helena?

Anna Helena is Voeding-, Gezondheid- en Levenswijze consulent, HSP-coach en energetisch therapeut. Zij voorziet in 1 op 1 begeleiding, verzorgt lezingen en workshops, ontwikkelt online programma’s en... schrijft ook voor het magazine Para-Astro!

Haar opzet? Graag deelt zij met jou (en de rest van de wereld) hoe ook jij je klacht kunt omzetten in je kracht, zodat overprikkeling en stress geen probleem meer hoeft te zijn. HSP, kom in je kracht!

Website: http://annahelena.be/

Volg ons op:

Maandblad voor spiritualiteit & lifestyle

Dé referentie voor astrologie en well-being in de Benelux

Para-Astro magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • E. Vanooteghem
 • Marie Heslenfeld
 • Ingrid Terryn
 • Isabelle Lambrecht
 • Yves Polet
 • Mireille Devos
 • Mena
 • Annemie

I've studied astrology for many, many years, and I feel like it's an incredibly challenging art.

Lynn Collins