Welkom
 • Dé referentie voor lifestyle & spiritualiteit in B & NL
 • Al jouw spirituele snuisterijen vind je bij Para-Astro
 • Al 30 jaar een vaste waarde inzake spirituele diensten
 • Bezoek ons op de Spirituele Expo's
 • Nood aan advies? Bel, mail of chat via de astrolijn

BLOG

Paniekaanvallen, wat nu?

VRAAG:

Dag Isabelle, 

Ik heb mijn partner 3 jaar en 5 maanden geleden verloren na een slepende ziekte. Ik geraak niet vooruit, heb zo veel verdriet in mij, ben gestopt met anti depressiva maar mijn leven gaat niet vooruit. Paniekaanvallen en kom bijna niet meer buiten. Wat moet ik doen ik leef niet meer maar ik word geleefd. Help mij.

Dank.

Christine

ANTWOORD:

Hallo Christine,
Ik herken je situatie een beetje. Zolang we ons vastklampen aan de buitenwereld voelen we ons heel kwetsbaar. Als je steun of doel verdwijnt, voel je je verraden en afgewezen. Een 'waarom ik' na alles wat ik gedaan heb en heb moeten doorstaan?

Je paniekaanvallen komen, omdat je er nu alleen voor staat. Omdat jij nu enkel rekening met jezelf moet houden en verantwoordelijkheid voor jezelf moet nemen. En dat jaagt je gigantische schrik aan. Want je kent jezelf niet en wat je denkt van jezelf te kennen wijs je af. Het is veel gemakkelijker om jezelf weg te cijferen en weg te geven aan iemand anders, dan contact te moeten maken met jezelf.

Ook ik ben jaren voor mezelf op de loop geweest. Ik was altijd bezig met anderen, anderen kwamen op de eerste plaats. Ik leefde voor partner en kinderen, alles was goed zolang ik maar geen verantwoordelijkheid voor mezelf moest nemen. Erger nog, ik gaf me aan de buitenwereld om mijn gekwetste ik niet meer te moeten voelen. Om eindelijk de erkenning te krijgen van hoe goed en waardevol ik was. De erkenning die ik mezelf niet kon geven.

En dan op een bepaald moment is je ziel aan zet. Bam, je doel, je buitenwereld valt weg door één of andere reden. Je voelt je zo alleen, zo verraden, zo reddeloos verloren. Geen reddingsboei meer om je aan vast te klampen. Het 'wat moet ik nu' dringt zich op. Zoveel verdriet, pijn, woede bespringen je. Van waar komt dat allemaal, van wie is dat?

Wel dit is allemaal jouw deel van het verhaal. Het deel van het verhaal waar jij nog nooit aandacht aan besteed hebt. Het onzichtbare verhaal, ondanks het feit dat jij duidelijk zichtbaar bestaat. Het is je wezenlijke deel dat nu eindelijk zijn deel opeist van je aandacht. 

Lieve Christine, zolang jij niet bereid bent om 'ja' te zeggen tegen jezelf, zolang jij niet bereid bent om aan de slag te gaan met je gevoelens zal jij je voelen als vastgezogen in drijfzand. Je kan noch voor, noch achteruit, terwijl je constant overstelpt wordt door zoveel verdriet.

Zoek je pijn, kijk naar de plekken in je leven die leeg aanvoelen. Voel wat jij nodig hebt in je leven. Wie ben jij, wat wil jij, waarvoor verstop je je? Je hebt geen partner nodig om te bestaan. Een partner mag een aanvulling zijn, maar geen vervulling! Je hebt alles in huis om te leven, te ervaren en te ontdekken wat jij leuk vindt.

Jij bent de enige die de knop kan omdraaien in je leven. Blijf je vastlopen in de modder of besluit je om vanaf nu de mantel van verdriet af te gooien en JOUW wereld en potentieel te gaan ontdekken? 

Ik hoop dat mijn antwoord je ruimte geeft om je kracht op te nemen, lieve Christine.

Andere posts

Volg ons op:

Maandblad voor spiritualiteit & lifestyle

Dé referentie voor astrologie en well-being in de Benelux

Para-Astro magazine wordt mede mogelijk gemaakt door:

 • E. Vanooteghem
 • Marie Heslenfeld
 • Ingrid Terryn
 • Isabelle Lambrecht
 • Yves Polet
 • Mireille Devos
 • Mena
 • Annemie

I believe in a lot of astrology. I believe in aliens... I look up into the stars and I imagine: ?How self-important are we to think that we are the only life-form??

Katy Perry